Cultuurverschillen en bijzondere situaties
Hulp bij het vinden van kandidaten
Tijdens een sollicitatie zullen veel vragen voor elke sollicitant hetzelfde zijn. Echter een vluchteling die solliciteert spreekt een andere taal en is opgegroeid in een andere (werk)cultuur. Daarom zijn er extra vragen die je als werkgever kunt stellen om zo goed mogelijk de verwachtingen van beide partijen af te stemmen. Geef daarom aan dat deze informatie bedoeld is om onderling begrip te creëren en elkaar te helpen. Voorbeeldvragen die je kunt stellen zijn:
- Wat voor opleiding en/of werk deed je in je land van herkomst?
- Wat hoop je uit dit werk te halen en hoe kunnen wij jou daarbij helpen?
- Waar woon je momenteel en met wie? Heb je zicht op eventuele verhuizingen in de toekomst?
- Ben je de Nederlandse taal aan het leren en hoe goed spreek je nu Nederlands?
- Hoe gaat het met je inburgering? Welke verplichtingen heb je hiervoor naast het werk?
- Heb je ervaring met ander (vrijwilligers)werk in Nederland?
Cultuurverschillen
Het is belangrijk dat er bewustzijn en begrip is over de cultuurverschillen tussen Nederland en het land waar de vluchteling vandaan komt. Het kan namelijk lastig zijn om je aan te passen aan een nieuwe cultuur. Dit hoeft overigens niet te betekenen dat elk cultuurverschil geaccepteerd hoeft te worden. Een aantal veelvoorkomende onderwerpen waar culturele verschillen voorkomen:
- Stiptheid - Nederlanders zijn doorgaans stipt, dit kan in andere landen anders zijn
- Directheid - Nederlands zijn vaak erg direct in hun communicatie, dit kan voor anderen soms ongevoelig overkomen
- Individualisme en onafhankelijkheid - Nederlanders verschillen hierin van meer collectivistische culturen
- Structuur - waar in Nederland met veel structuur en bijvoorbeeld vaste werktijden gewerkt wordt, kan dit in andere landen anders zijn
- Non-verbale communicatie - er zijn grote verschillen per cultuur in non-verbale communicatie. Waar bijvoorbeeld in Nederland een opgestoken duim een positief gebaar is, staat dit in Iran of Afghanistan gelijk aan het opsteken van een middelvinger
- Contact met collega’s - Nederlands houden werk en privé meer gescheiden dan veel andere culturen
- Functioneringsgesprekken - deze zijn in Nederland heel normaal, maar kunnen in andere culturen worden opgevat als negatieve feedback
- Rol van religie - in Nederland is de rol van religie veel kleiner dan in andere culturen
- De rol van ‘eer’ en gezichtsverlies - dit is in Nederland geen groot onderwerp, maar in andere culturen kan dit belangrijk zijn
- Seksualiteit - Nederlands zijn vergeleken met andere landen erg open over seksualiteit
- Man-vrouw verhouding - Nederlanders kennen een gelijkwaardige man-vrouw verhouding
Om je eigen werknemers in staat te stellen nieuwkomers te helpen is het goed om cultuurverschillen bekend en bespreekbaar te maken. Volg bijvoorbeeld de eLearning ‘Cultuursensitief werken’ van VluchtelingenWerk Nederland (https://elearning.vluchtelingenwerk.nl/interculturele-communicatie-cultuursensitief-werken/#/) of neem contact met hen op voor het organiseren van een workshop over ‘Vluchtelingen op de werkvloer’.
Taalbarrières
In de samenwerking tussen mensen uit verschillende landen komen taalbarrières regelmatig voor. Ook dit is iets dat overwonnen kan worden door een juiste aanpak. We zien grofweg twee vormen van taalbarrières:
- Laaggeletterdheid: in sommige situaties kunnen mensen niet of moeilijk lezen en schrijven. Er zijn verschillende geletterdheidsprofielen voor vluchtelingen te onderscheiden. Op basis van deze profielen kun je inschatten welke aanpak het beste is. Voor meer informatie, zie https://rm.coe.int/tool-15-taalondersteuning-bieden-aan-laaggeletterde-vluchtelingen-taal/1680761f3d.
- Beheersen van de Nederlandse of Engelse taal: soms bestaat er een taalbarrière door het niet (goed) beheersen van de Nederlandse of Engelse taal. Op RefugeeWork kun je in het profiel van een vluchteling vinden welke taal zij beheersen op welk niveau. Hiervoor gebruiken we de CEFR niveaus. Die starten bij ‘geen beheersing’ en vervolgens oplopen van A1, naar A2, B1, B2, C1 en C2. Meer informatie kun je vinden via https://www.eur.nl/onderwijs/taal-trainingscentrum/cefr-niveaus).
Herlocaliseren
Herlocaliseren, ook wel repatriëren genoemd, is een proces waarbij vluchtelingen overgeplaatst worden naar een andere opvanglocatie in een andere gemeente. Dit is voornamelijk een risico voor asielzoekers, bij statushouders komt dit (nadat zij toegewezen zijn aan een woonplaats) over het algemeen weinig voor. Wel kan het gebeuren dat een tijdelijke verblijfsvergunning niet verlengd wordt. In dat geval moet een statushouder uit Nederland vertrekken. Houd daarom de geldigheidsduur van de verblijfsvergunning goed in de gaten.