Het verhaal van Olga en Harold

Wave mobileWave desktop

Het verhaal van Harold en Olga

Olga werkt sinds acht maanden bij het Vlinderhuis en woont alweer twee jaar in Nederland met haar man en drie kinderen. Ze komt uit Oekraïne en is daar afgestudeerd als socioloog. Harold, de eigenaar van het Vlinderhuis, was op zoek naar een ervaren maatschappelijk werker die de Oekraïense taal beheerst en kwam zo in contact met Olga via RefugeeWork.



"De meeste vluchtelingen uit Oekraïne durven niet te solliciteren voor banen waar ze wel de juiste kwalificaties voor hebben. Ik zou zeggen, wees niet bang je ambitie te gebruiken, heb vertrouwen in jezelf en probeer de taal te leren."

Het Vlinderhuis biedt ondersteuning aan jongeren vanaf 13 jaar oud en aan moeders, die door problemen niet meer thuis kunnen wonen, door ze een veilig (tijdelijk) verblijf te geven. Het Vlinderhuis hecht grote waarde aan het opbouwen van vertrouwensbanden door middel van persoonlijk contact. Het dagelijks werk bestaat voornamelijk uit het hebben van open gesprekken. In de drie opvanghuizen is er naast Nederlandse families ook ruimte voor internationale families, bijvoorbeeld uit Congo en Oekraïne. Een van de opvanghuizen is het thuis van een groep Syrische jongens zonder ouders, die kunnen blijven tot ze tussen de 18 en 20 jaar oud zijn. Naast het werken aan een veilige omgeving, vindt Harold het minstens zo belangrijk om vooral leuke dingen te ondernemen. Plezier hebben is voor zowel de jongeren als de medewerkers daarom een groot onderdeel van het werk.

Olga begon na aankomst in Nederland met werken in een tuincentrum, omdat ze moest uitrusten van de oorlogssituatie in Oekraïne. "Ik kon niet met mijn hoofd werken, maar uiteindelijk ben ik de zoektocht naar een baan binnen mijn vakgebied aangegaan op RefugeeWork en zo kwam ik in contact met Harold. En nu werk ik hier," vertelt Olga. Ze heeft geen moeite met het aanpassen aan de Nederlandse cultuur en heeft veel Nederlandse vrienden, net als haar kinderen. Ze houdt heel erg van werken met kinderen en is blij dat ze iedere dag nieuwe mensen mag ontmoeten en nieuwe ervaringen kan opdoen. Het leren van de taal is een uitdaging in haar omgeving, maar ze werkt hard aan een cursus online en gaat naar het Taalcafé in de bibliotheek.

"Wanneer vluchtelingen naar Nederland komen moeten ze examens doen en veel documenten laten zien om te bewijzen dat ze hoogopgeleid zijn, maar ze zijn vaak slimmer en beter opgeleid dan dat ik ben."

Voor Harold is het als werkgever het belangrijkste dat een werknemer zichzelf kan zijn en kan doen waar hij of zij goed in is. Zijn advies aan werkzoekenden met een vluchtachtergrond is dan ook om in hun motivatie meer te benadrukken waar ze goed in zijn met persoonlijke voorbeelden en verhalen. Werkgevers roept hij op om verder te kijken dan de papieren.